Heidelberg Project (Saab 96 Art Car)

Detroit is een boeiende en fotogenieke stad. De verpaupering, het verval en de criminaliteit zijn overal zichtbaar en hebben de stad er niet beter op gemaakt. Bewoners van Suburbia kunnen wel een sprankje hoop gebruiken, zeker nu de autoindustrie Motown heeft verlaten. Er is hoop, want er ontstaan nieuwe initiatieven en jonge professionals hebben de stad herontdekt.  Wellicht dat het Heidelberg Project een klein zetje heeft gegeven.

In 1986 begon de kunstenaar Tyree Guyton met familie en buurtbewoners aan een levendig kunstproject rond zijn ouderlijk huis in Heidelberg Street. De vrijstaande huizen in de straat waren in verval geraakt, de criminaliteit rees de pan uit (3 broers van Tyree werden doodgeschoten). Nu is het Heidelberg Project één van de bekende toeristische trekpleisters van Detroit, dit jaar bestaat het kunstproject 25 jaar en dat wordt gevierd.

Tweede leven als kunstobject

Toeristen, groepen scholieren en kunstliefhebbers kunnen genieten van een vrolijk geheel, opgebouwd uit vanalles dat sinds 1986 voorhanden was.  Oude kleding, afgedankte schoenen, speelgoed, winkelwagentjes een hoop verf en oude bouwmaterialen werden beschilderd, beplakt en in een langdurig creatief proces omgetoverd tot kunst (en kitsch). Ook de huizen en wrakken van bussen en auto’s kregen een tweede leven als objecten die een geheel vormen met de rest.

Het geheel oogt op een vriendelijke wijze rommelig, maar het inspireert velen die Heidelberg Street bezoeken. Loop een paar meter de straat door en je ziet de vergane glorie zoals het sinds 1986 ook al zichtbaar was, maar de mensen beginnen langzaam aan waarde te hechten aan hun straat, hun tuin en hun huis. Aan het einde van de straat zijn nieuwe projecten en knapt de buurt zichtbaar op, kijk maar eens met Google Streetview. Het Heidelberg Project inspireert en stimuleert anderen om de toekomst zonniger tegemoet te zien.

Voor de Saab 96 die naast het ouderlijk huis van Guyton stond was weinig hoop meer. Restauratie van dit soort auto’s was en is voor bewoners van Motown geen vanzelfsprekendheid. De Saab 96 stond simpelweg weg te rotten, zoals zoveel auto’s dat in Amerika en Canada doen op het terrein van hun baasje.

Koperdieven

Tyree beplakte de Saab 96 met koperen platen, en munten (Pennies). Ze zitten vast met lijm en de auto staat er al jaren, dus er zijn wat muntjes ‘afgevallen’. De Saab heeft de uitstraling van een heuse Rat Look, een rage die pas de laatste jaren echt populair is. Dat komt onder andere door de White wall banden, evenals de verweerde lak en lijmresten die tussen het koper door zichbaar zijn. De voorbumper is verwrongen en roestig, de radiateur heeft, door de grill heen gezien, zijn beste tijd gehad. De wieldoppen hebben vliegroest.

Door de druppelvorm van het originele ontwerp heeft auto een nog organischer geheel gekregen, die met alle objecten en kleurrijke huizen op de achtergrond goed past in zijn omgeving.

Deze Saab 96 is inmiddels een cult-object geworden. Noem het kunst, noem het zonde van de auto, Tyree Guyton’s creatie trekt wel Saabliefhebbers naar Detroit en dat heeft zelfs General Motors niet voor elkaar gekregen.

Zoek alle auto’s:

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Art Cars, Moderne Kunst, Objecten, Streetart, Urban Art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s