Ryoji Ikeda: data.anatomy[civic]

Een voormalige energiefabriek uit de jaren ’60 in Berlijn vormt van 19 april tot 1 mei 2012 het decor voor een poëtische, visuele installatie van de Japanse kunstenaar Ryoji Ikeda. Ikeda staat bekend om zijn opvatting dat wiskundigen kunstenaars zijn.Zjn werk bestaat veelal uit wetenschap en nummers en in dit geval heeft hij er het DNA van de nieuwe Honda Civic voor gebruikt. De data heeft hij omgezet in electronische geluiden, een serie van zwarte en witte stippen en wazige lijnen.

Honda nam zelf contact op met Ikeda voor dit project. Ze stelden de CAD-informatie beschikbaar van de vernieuwde vijfdeurs Civic. Ryoji wil onderbewuste dimensies vastleggen en lijkt daar met dit project in geslaagd. Alleen als je goed kijkt herken je nog onderdelen van een auto, maar het doet eerder denken alsof je midden in de Matrix verzeild bent geraakt. Transparante golven in de lucht, vreemde geluiden en een hele reeks onderdelen die als een film voorbij schieten. Je bent al snel vergeten dat dit kunstwerk is begonnen door een complete auto te ontleden.

Het heeft een team van vier it-architecten en programmeurs vier maanden geduurd om de data uit te werken tot deze installatie af was. Op 3 grote zwarte schermen van 20 bij 4 meter wordt de data gedurende 12 minuten getoond alsof je naar röntgen foto’s kijkt vanuit een U-boot. Het is allemaal heel mysterieus en medisch tegelijkertijd. Alsof de anatomie van deze  auto geheim had moeten blijven en jij stiekem en gehaast een kijkje neemt voordat Honda erachter komt.

In het derde en laatste deel ontstaat een andere atmosfeer. De negatieven van onderdelen en rode stippen die op ruimteschepen lijken doen de toeschouwers niet beseffen dat ze in een oud betonnen gebouw staan. De ruimtelijkheid die gecreëerd wordt is groots. De grens tussen de werkelijkheid en een onbekende dimensie vervaagt en dat is precies waar het Ryoji Ikeda om te doen is.

Hieronder staat een video waardoor je een indruk krijgt van deze installatie:

Eleonore d’Ambre

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Abstract, Expositie, Moderne Kunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s