“Stranded” fotoserie van Amy Stein

amy-stein-01

Amy Stein fotografeerde in de afgelopen zeven jaar gestrande automobilisten in de VS. De één wacht wanhopig op hulp, de ander probeert zichzelf en eventuele medepassagiers te vermaken.

“Stranded” is een fotoserie die middels autopech als metafoor duidelijk probeert te maken dat het Amerikaanse denken sinds de overstromingen in New Orleans is veranderd. Hulp is niet meer vanzelfsprekend, zelfredzaamheid is belangrijker geworden dan ooit. De ineenstorting van vanzelfsprekendheid is goed zichtbaar op de foto’s. Daar waar de één juist het geluk nastreeft na tegenslag wordt de ander juist verdrietig.

Stein heeft zich laten inspireren door het werk van fotografen Robert Frank, Stephen Shore en Joel Sternfeld die ook onderweg foto’s maakten. Daar waar de heren kozen voor de reis, kiest Amy voor de onderbroken reis. De auto staat hier symbool voor hetgeen waar het voorheen allemaal draaide, geld verdienen. Dat gaf zekerheid.

De reis staat volgens haar daarom voor de flow waarin iedereen werd meegesleurd en als je kopje onder ging, had je pech. Als de sleur opeens massaal doorbroken wordt ontstaat er vrijheid, rust en ruimte, maar dat wordt niet door iedereen gezien. De enkeling die dat wel ervaart toont aan dat het bij tegenslag vooral aankomt op karakter. En karakter heeft de VS nodig volgens Amy Stein. Dat maakt haar fotoserie goed duidelijk. Op karakter kun je bouwen en vertrouwen, bij iedere tegenslag opnieuw.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Fotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s